Skip to main content

Elmúltak már azok az idők, amikor csak egy, vagy maximum néhány hely volt ahová vállalkozói hitel megszerzéséért lehetett folyamodni.

A napjainkban elérhető hitelezési lehetőségek, az online technológia mind gyorsítják a hiteligénylési és hitelfelvételi folyamatot azért,  hogy sokkal gyorsabban elérhetővé tegyék az üzleti finanszírozást.

A jelenleg elérhető üzleti és vállalkozói hitelek nagy száma miatt a kevésbé hozzáértőknek nehéz eldönteni, hogy melyik finanszírozási típus illik a vállalkozásukhoz. Igyekszünk segíteni és kiemelni néhány dolgot, amit érdemes megvizsgálni. 

Mire ügyeljünk a vállalkozói hitel kiválasztása előtt?

A vállalkozói és üzleti hitelek árazásának világosnak és könnyen érthetőnek kell lennie. A felelős pénzügyi vállalkozások nem kölcsönöznek több pénzt az Ön vállalkozásának, mint amennyit a  kockázatalapú megközelítést alkalmazva reálisan az Ön cégét és a hitel fedezeteként nyújtott esetleges biztosítékokat elemezve visszafizethetőnek látnak. Az elemzés célja az is, hogy vállalkozása korrekt áron hozzájusson a szükséges forrásokhoz. Az üzleti hiteleknek sokféle költségstruktúrája lehet, ezért mindenképp áldozzunk időt arra, hogy több hitelt is összehasonlítsunk.

  • Nagyon fontos meghatározni, hogy a finanszírozási igények kielégítésére milyen fajta hitel a leginkább alkalmas.
  • Időt és energiát kell fektetnünk abba, hogy a teljes banki hitelkínálatot megismerjük.
  • Utána kell járni, hogy melyik banknál, melyik hitelt kaphatjuk meg jó eséllyel és milyen összegben.
  • Fontos tisztában lennünk a hitel felvételéhez kapcsolódó költségekkel. Ezek általában egyszerűen kiszámíthatóak. A hitelezési költségek összehasonlításakor azonban vegyük figyelembe, hogy a hitelező hogyan számítja ki a költségeket.
  • Kalkuláljunk  a kölcsön futamidejével, valamint az esetleges további díjakkal az összehasonlíthatóság érdekében.

Mennyire összetett és hosszú a hitelkérelmi folyamat?

A pénzügyi vállalkozások a bankokkal összehasonlítva egyszerűbb hitelkérelmi eljárással rendelkeznek, s az ügyletek elindításához egy pénzügyi vállalkozás kevesebb dokumentumot kér be, mint ami a hagyományos banki hitelfelvételhez szükséges. A nagyobb hitelösszegek esetén sincs szükség több papírmunkára. 

A  legtöbb hitelező az utolsó 1/2 üzleti év kivonataival, pénzügyi elszámolások előzményeivel és egyéb, a hitel visszafizetésének képességét alátámasztó dokumentumokkal  dolgozik és végez elemzéseket annak érdekében, hogy jó döntést hozzon a leendő Adós finanszírozását illetően.

A pénzügyi vállalkozások  hitelkérelmi folyamatainak egyszerűsítésével, és a jellemzően, a hitel befogadását megelőző un. elődöntésnek köszönhetően  az Ügyfelek gyorsabban kaphatnak választ arra, vajon várhatóan finanszírozhatóak-e, amivel  egyúttal csökken számukra a felesleges körök száma.

A biztosított vállalkozói hitel típusától függően a bankok a hitelek folyósítását naponta, hetente vagy havonta végzik. Győződjön meg róla, hogy előre ismeri ezt az ütemtervet, valamint a kölcsönnyújtási feltételeket (a kifizetések időtartamát). 

A hitelhez kapcsolódó egyéb díjak

Érdemes előre tudni ezeket a díjakat, hogy beillesszük a jövőbeni terveink közé és kalkulálni tudjunk vele.  A finanszírozási lehetőségek összehasonlításakor ügyeljünk a következők ellenőrzésére és összehasonlítására is:

  • Késedelmi díjak
  • Előtörlesztési díjak
  • Egyéb, a hitel futamideje alatt felmerülő díjak

Akár egyszeri, akár folyamatos díjakról van szó, mielőtt felelősségteljes üzleti  döntést hozunk, győződjünk meg arról, hogy teljes mértékben tisztában vagyunk  egyes költségtételekkel, ne utólag szembesüljünk azokkal.

A hitelező kiválasztása 

Amikor az ideális hitelt és ehhez a legjobb hitelező partnert keresi, akkor is számos tényezőt figyelembe kell venni. Célszerű olyan üzleti hitelezőt keresni, amely könnyen megtalálható telefonszámmal és elérhetőségekkel rendelkezik, valamint valós tapasztalattal és referenciákkal tudja igazolni a téma iránti szakértelmét.

Az MGV Zrt.-nél folyamatos ügyfélszolgálatot tartunk fenn, hogy válaszoljunk a kérdésekre, és minden lépésben segítsük Ügyfeleinket a hitelezési folyamatban. 

Miután vállalkozása hitelt kapott, a további teendőkben is számíthat ránk és választ kaphat a vállalkozása jövőjét illetően felmerülő kérdéseire online vagy a személyes ügyfélszolgálatunkon keresztül.

Amennyiben az Ön vállalkozása  hitel felvétele előtt áll, akkor a fentiekből is jól látható, hogy kívülállóként ijesztő és összetett lehet a folyamat. Szakértő segítségével azonban számos tehertől megszabadulhat és személyre szabott tanácsadást és megoldást várhat.

Az MGV Zrt. hitelezési szakemberei készséggel állnak a rendelkezésére.