Skip to main content

Egy vállalkozás indítása hatalmas, de kifizetődő feladat. Az indulás egyik fő eleme, hogy úgy csinálja a dolgokat, hogy az Ön számára a legésszerűbb, legmegfelelőbb, azonban egy kis útmutatás is segíthet. Vegye figyelembe az alábbi a tippeket saját cégalapításhoz, és szükség szerint alkalmazza őket. Ha pedig pénzügyi forrásra van szüksége, akkor vállalkozási hitel felvétele is lendíthet a folyamaton.

1. Ismerje fel erősségeit és gyengeségeit

Minden vállalkozás tulajdonosa rendelkezik bizonyos készségekkel, képességekkel, tudással és tapasztalattal, amelyek előnyt jelentenek számára amikor eljön az ideje egy vállalkozás felépítésének, és a működés megkezdésének. Érdemes odafigyelnie, hiszen nem lehet szakértő egy új cég fejlesztésével kapcsolatos minden egyes folyamatban.

Noha sok különböző területen kell ismeretekkel rendelkezni, különösen a vállalkozás legkorábbi szakaszában. Ne helyezzen túl sok terhet túl magára, és ne várja el magától, hogy előzetes képzés nélkül egy rendkívül bonyolult feladatban szakértő legyen. 

Ne féljen megtanulni, hogyan kell kezelni az új felelősségeket – ez alapvetően követelmény a növekvő kisvállalkozások számára. Nem szabad visszariadnia attól sem, hogy üzleti partnerekkel, családtagokkal, alkalmazottakkal, alvállalkozókkal és másokkal együtt dolgozzon a főbb problémák és a aggályok sikeres kezelése érdekében.

2. Kezdje egy egyszerű üzleti tervvel, és szükség szerint bővítse azt

Az egyik első dolog, amit vállalkozás tulajdonosként meg kell tennie, az üzleti terv kidolgozása. Létfontosságú, hogy kidolgozza ezt az alapvető dokumentumot a jövőbeli munka irányításához és a tevékenységhez. Az is fontos, hogy a koncepció kidolgozásának korai szakaszában ne menjen túl mély részletekbe. Egy egyszerű üzleti terv elkészítése a legjobb segítség a vállalkozás fejlesztésének kezdeti szakaszában.

Egy rövidebb, körülbelül 1 oldalas vagy 500-600 szóból álló terv útmutatást nyújthat anélkül, hogy olyan kérdésekre kellene válaszolnia, amelyekre csak a folyamat későbbi részében kerül sor. Összpontosítson a termékeire vagy szolgáltatásaira, a célpiacra és az ügyfelekre, az alapárakra és költségekre, valamint a koncepció megvalósításához szükséges munkára.

Ahogy a munka előrehalad, és az ötlete egyre közelebb kerül a tényleges működéshez, bővítheti üzleti tervét. Idővel pontosabb becsléseket, tényleges költségeket, hosszabb távú előrejelzéseket, küldetésnyilatkozatot, vállalati összefoglalót és egyéb, a teljesen kidolgozott dokumentumokban gyakran előforduló elemeket adjon meg hozzá.

3. Koncentráljon arra, ami a szenvedélye

Ha szenvedélye van valami iránt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az lesz a legjobb választás vállalkozása tevékenységének. Az viszont tény, hogy ha olyan tevékenységet választ, amit kedvel, akkor nem fog gyorsan belefáradni a vállalkozás vezetésébe, főleg mert bizonyos részei vonzzák Önt, és ideális esetben a meglévő ismeretek vagy készségek valamilyen kombinációját használhatja a működés egyes részeivel vagy egészével kapcsolatban.

A meglévő igény felkutatása és megcélzása fontos eleme egy sikeres vállalkozás elindításának, legyen szó könyvelési szolgáltatásról más cégeknek, vagy pékség alapításáról. Ha ezt a szükségletet olyasmivel párosítja, ami Önt is izgatja, érdekli és motiválja, jelentős fejlődéshez és megtérüléshez vezethet.

Már korán összpontosítson szenvedélyére, és párosítsa azt egy erős üzleti tervvel, hogy a legjobb esélyt adhassa magának egy tartós és népszerű vállalkozás indításához.

4. Ismerje meg megcélzott vásárlóit és a meglévő piacot

Lehetséges egy kiváló üzleti koncepció kidolgozása, de rossz környezetben elhelyezve nem biztos, hogy valóban sikeres lesz. Ezért fontos megismerni azt a területet, ahol szeretné elindítani kisvállalkozását, valamint a megcélzott ügyfeleket. Egy nagy, sűrűn lakott területen nagyon jól működő ötlet előfordulhat, hogy egy kevesebb lakosú területen egyszerűen nem éri el a szükséges forgalmat, ügyfelek számát.

A termékei vagy szolgáltatásai piacának felmérése, a potenciális versenytársak jelenlétének felkutatása és a vállalkozása feltételezett teljesítményének felmérése mind a helyes irányba mozdíthatja el elképzelését.

A versenytársaktól és hasonló vállalkozásoktól is kérhet ötleteket és útmutatást, bár közvetetten. Ha felkeresi az üzleteiket, megnézi a weboldalaikat és a marketinganyagaikat, továbbá más információgyűjtést is végrehajt, ez segíthet a puzzle darabjainak kitöltésében.

5. Ne féljen segítséget kérni

Vállalkozási hitel segíthet könnyedén venni az akadályokat

Még akkor is, ha egy vállalkozás jó úton halad, gyorsan felbukkanhatnak váratlan problémák, valamint növekedési és javulási lehetőségek. E problémák és lehetőségek kezelése kritikus fontosságú a hosszú távú stabilitás és jólét szempontjából. Kisvállalkozóként nem kell félnie attól, hogy alternatív vállalkozásfinanszírozást keressen vállalkozási hitel formájában. Az MGV Zrt.-nél gyors és egyszerű hitelfelvételi folyamatunk révén szempillantás alatt megkaphatja a szükséges forrásokat.