Skip to main content

Ha vállalkozói hitel felvételét tervezi vállalkozása számára, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy a hitel igénylése előtt alaposan fel kell készülnie. Az üzleti hiteligénylés jóváhagyása több erőfeszítést igényel, mint egy lakossági személyi kölcsön vagy  lakáshitel. A bankok által elutasított üzleti hitelkérelmek aránya  általában magasabb. A hitelező mindig szigorúbb  a vállalkozási hitelkérelem elbírálásakor, mivel a kockázati tényező magasabb  az üzleti hiteleknél, így az elutasítások száma is nagyobb lehet.

Hogy megkönnyítsük a dolgát, összegyűjtöttünk olyan tényezőket, amelyekre figyelni kell ha javítani szeretné a vállalkozói hitel felvételének  esélyeit.

Várni az utolsó pillanatig

Egyes vállalkozók hajlamosak arra, hogy pénzügyi segítség nélkül próbálják meg átvészelni a nehezebb időszakot, vagy beruházásaikat önerőből finanszírozni. Ha azonban akkor igényel vállalkozói hitelt, amikor már a vállalkozás nehéz helyzetben kerül vagy a beruházás megvalósítása ellehetetlenedik a forrás hiánya miatt, az működési kockázatot jelenthet. A vállalkozói hitel igénybevételéhez elengedhetetlen  a megfelelő hitelező kiválasztása, a dokumentumok elkészítése- összeállítása  és  a kölcsön tényleges igénylése. Figyelembe véve a hitelezési folyamat hosszát, már akkor el kell elkezdeni keresni az lehetőségeket, amikor már érezhető annak szüksége, de még elegendő idő áll rendelkezésre.

Több vállalkozói hitel igénylése egyszerre

Egyes hitelkeresők hibát követnek el, amikor egyszerre több üzleti hitelt is igényelnek. Téves az a felfogás, hogy több hitelkérelem  egyidejű  benyújtása a különböző  hitelezőknél  növeli a kölcsön megszerzésének esélyét. A többszörös hiteligénylés hatásai károsak mivel az a finanszírozó részéről rosszhiszeműséget feltételezhet. Növekedés helyett csökkenti esélyét a forrás megszerzésére.

A  szükséges dokumentumok hiánya

Az üzleti hitel igénybevételéhez a hiteligénylőnek számos dokumentumot kell benyújtania, amely tartalmazza a személyes okmányokat  és a vállalkozáshoz kapcsolódó szerződéseket, okiratokat  egyaránt. 

A hitel benyújtásához azonban nem csak a dokumentumokat kell biztosítani, de jellemzően  üzleti és pénzügyi tervet is  kell készíteni, amely megemlíti a hitelösszeg felhasználását és a jövőbeni haszonszerzés lehetőségét, a megtérülést a hitel teljes futamidejére vetítve. MIndkettő nagyon fontos dokumentum, és a hitel jóváhagyása vagy elutasítása nagyban függ ezektől.

Megfelelő biztosíték nyújtásának elmulasztása

Az üzleti hitelek nagy része fedezetet igényel. Hitelfelvevőként az ügylet mögé- annak mértékétől függően-  jelentős értékű biztosítékot kell nyújtani.  Fedezet nélkül sok esetben nem tud  vállalkozói hitelt felvenni annak ellenére, hogy jó hitelképessége és  üzleti terve van.

Bizonytalanság a vállalkozói hitel összegét illetően

Vállalkozói hitel igénylésekor meg kell határozni a kölcsön célját és annak pontos összegét már az  igényléskor. Ha bizonytalan a kölcsön célját, pontos felhasználását, a project tényleges forrásigényét  illetően, akkor nehezen tudja megbecsülni a megfelelő hitelösszeget, ezzel kockáztatva azt, hogy a hitel nem lesz elegendő a  megvalósításhoz vagy befejezéséhez.

Megfelelő hitelező és vállalkozói hitel kiválasztása

A piacon lévő finanszírozók és az általuk nyújtott hitelek közt érdemes szűrést végezni. Nem feltétlenül elegendő a régi, jó vagy csak megszokott kapcsolatra hagyatkozni, mert elveszítjük az esélyét a választásnak, amellyel akár kedvezőbb feltételekkel, olcsóbban jutunk hozzá egy-egy hitelhez. Érdemes erre időt, energiát szánni.

Szerződés aláírása gondos mérlegelés nélkül

A szerződés minden, a hitelre és az Adósra vonatkozó releváns információkat, feltételeket tartalmaz nem csak a szerződés aláírásának feltételeire, a folyósításra, de a teljes futamidő alatt fennálló kötelezettségekre vonatkozóan. Ennek nem megfelelő ismerete nem mentség a kötelezettségek alól, ezért azokat az aláírást megelőzően szükségese alaposan átolvasni, értelmezni, az esetlegesen felmerülő kérdéseket átbeszélni, majd azt követően aláírni.

A megfelelő üzleti hitel és a hitelösszeg optimális felhasználása egy új lépcsőfok lehet vállalkozása számára. Mielőtt azonban vállalkozói hitelt  igényelne, győződjön meg arról, hogy jól felkészült a folyamatra. Mindezen előkészületek mellett ügyeljen arra, hogy nem követi el a fent említett üzleti hitelezési hibákat.