Skip to main content

Az egyik legnagyobb akadály, amelyet le kell küzdeni egy vállalkozás indításakor, az indulás  finanszírozása. A legtöbb újonnan induló vállalkozás – annak profiljától függően – nem igényel nagy anyagi forrást, de eltérő esetben amíg állandó bevételt nem termel,  alapvető fontosságú, hogy alternatív megoldást találjon az átmeneti időszak finanszírozására. Ez lehet akár egy kezdő vállalkozói hitel felvétele.

Szerencsére számos lehetőség áll a vállalkozók rendelkezésére, amelyek megadhatják  az induláshoz szükséges tőkét és lendületet.

Mi az a kezdő vállalkozói hitel?

Új alapítású vállalkozásoknak szól, akiknek finanszírozásra van szükségük annak elindításához. Általában eszköz, ingatlan vagy árubeszerzésre fordítható. Ha induló hitelt vesz fel, már korán bővítheti vállalkozását, és nem kell megvárnia míg meglesz a fejlesztéshez szükséges megtakarítása.

Mivel az induló vállalkozások nem rendelkeznek elegendő tőkével vagy hitel történettel, előfordulhat, hogy nem jogosultak  banki finanszírozásra. Ezért van szükség olyan hitelre, melyet kezdő vállalkozók részére biztosítanak a Bankok vagy más Pénzügyi Intézmények. 

Mik a kezdő vállalkozói hitel követelményei?

Az induló vállalkozások nem rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzleti évvel, ezért sok esetben a finanszírozásból kizárják azokat. A Bankok a finanszírozáshoz a legtöbb esetben 2, teljes lezárt üzleti évet kérnek.

A kezdő vállalkozásoknak nyújtott hitelek esetében ettől eltekintenek, de ezért cserébe szigorúbb Ügyfél, biztosíték  és hitelcél vizsgálatot végeznek. 

 A hitelek mögé biztosítékokat kérnek,de  előfordulhat, hogy további fedezetet kell nyújtania az igénylőnek. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben az adott hitel termékleírása, hirdetménye által meghatározott követelmények az irányadók.

Milyen típusú hitelek állnak rendelkezésre vállalkozás indításához?

Számos kisvállalkozói hitel áll rendelkezésre induló vállalkozások számára. Jelentkezés előtt azonban érdemes mérlegelni azok előnyeit és kockázatát. A vállalkozás elindítása érdekében felvett bármely hitelnek meg kell felelnie az Ön tőkeszükségletének és növekedési potenciáljának; ugyanakkor Önnek  rendelkeznie kell egy megtérülési ütemtervvel is, amellyel annak visszafizetését biztosítja majd.

Minden hitel esetében vegye figyelembe a következőket:

  • Maximálisan igénybe vehető  hitelösszeg
  • Kamat mértéke és típusa
  • A hitel felvételéhez  kapcsolódó díjak
  • Előtörlesztési és végtörlesztési díj
  • A hitel igénylésének átfutási ideje
  • Biztosítéki követelmények
  • Késedelmi kamat