Skip to main content
dr. Hannya Nimer az MGV Zrt. ügyvezetője a minap a Trend Fm rádió műsorában fejtette ki gondolatai a nemrég kivezetett NHP-ról és a helyébe lépő, újonnan elérhető hiteltermékekről.
 
Az interjú itt hallgatható meg:
 
 

 

Hogyan reagált a piac az NHP kivezetésére?

 
Alapvetően az NHP kivezetése gyorsan történt. Először is megdöbbenve vettük észre, hogy kimerült a keret. Nyilván az ügyfél oldalról is elég gyorsan történt ez a kivezetés. Ezt követően nagyon gyorsan is reagáltak erre a szereplők és gazdaság élénkítő hiteleket igyekeznek nyújtani az ügyfeleknek, ezek most fognak kijönni.
Én úgy gondolom, hogy az ügyfelek a megkezdett beruházásokat be fogják tudni fejezni ezekkel az új hitel programokkal. Kedvezőbb lesz a kamata is. Arra, hogy a kivezetés gyorsan megtörtént és hirtelen mindenki meghőkölt a kivezetés kapcsán, úgy gondolom, hogy ezekkel az új gazdaságélénkítő hitelekkel sikerül pótolni a kieső hiteltermékeket. Semmiképpen nem vagyunk elkeseredve.
 

Az újonnan bejelentett termékek – ugye itt a Gazdaság Újjáépítési Hitel Programra gondolok -, ezektől a programoktól, illetve ettől a konkrét programtól mit várnak a piaci szereplők? Milyen várakozással állnak elébe?

 

A legelső NHP-nak a bevezetése is nagyon sikeres volt, és nagyon sok vállalkozásnak adott lehetőséget arra, hogy fejlesszen vagy beruházzon. Ez a mostani helyzet nyilván teljesen más aspektusba helyezi a hitelfelvevőknek az igényeit. Azért itt volt egy Covid-19 járvány a tavalyi évben és nagyon gyorsan kellett reagálni, mind a kormányzatnak, mind a pénzpiaci szereplőknek ezekre az igényekre. Én úgy gondolom, hogy ezeket meg tudtuk ugrani.
Ezek olyan termékek voltak, amelyek alapvetően segítettek. Tavaly elindult az NHP Hajrá, a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a pénzügyi vállalkozások a Krízis Hitel nevű programban továbbították a mikro- és kisvállalkozások felé a hiteleket. Ezek a mikro- és kisvállalkozások is tudtak részesülni az NHP-ból oly módon, hogy a pénzügyi vállalkozáson keresztül igényelhették. Itt új vállalkozások, kezdő vállalkozások vagy akár nem olyan cash-flow-val rendelkező vállalkozások is hozzájuthattak ezekhez a gazdaság élénkítő hitel programokhoz. Olyanok, akik egyébként nagy bankoknál nem jártak sikerrel.
Visszanézve az elmúlt időszakot, én úgy gondolom, hogy ez tényleg sikeres volt. Arra fordították az ügyfelek ezeket a forrásokat, amire tényleg kellett. Oda jutottak ezek a források, ahol tényleg szükség volt rá.
 

Ennek a 3000 milliárdos keretösszegnek az 55%-a forgóeszköz hitel volt, ami egyértelműen azt jelenti, hogy a vállalkozások ezt a koronavírus okozta károk enyhítésére vagy ellensúlyozására fordították.

 
Így van. Ez egy kicsit megtévesztő, hogy forgóeszköz. Ugye szakmailag a forgóeszköz hitel alapvetően eszköz finanszírozást jelent. Ebben az esetben azért egy kicsit összemosódtak. Kitiltás kezelésre is lehetett fordítani ezeket a forgóeszköz hiteleket. Alapvetően ugye 50-55 %-ban forgóeszközre fordították az ügyfelek. De ez alapvetően nem klasszikus forgóeszköz hitel. Nem árut vettek belőle az ügyfelek. Itt likviditáskezelésben is jelentős szerepe volt a forgóeszköznek. A forgóeszköz hitelt tudták használni bérjárulékok fizetésére, szállítói számlák kiegyenlítésére, kifizetésére. Maga a forgóeszköz hitel típus azért nagyon rugalmasan kezelendő hiteltermék volt, és ez nagyon hasznos volt az ügyfelek számára.
Nyilván a másik része, durván a fele, 45%-a beruházásokra ment. Azokat a beruházásokat, amiket eddig elhalasztották az ügyfelek, azokat most újra elkezdték, vagy esetleg új beruházásokba kezdtek. Új gépeket vásároltak, nagyon sok vissza nem térítendő támogatás érkezett a piacra. Nyilván itt az önerő részét is nagyon sokszor kellett finanszírozni az ügyfelek részére.
Én azt látom, hogy ez az irány nagyon jó volt, nagyon gyorsan reagáltak rá a szereplők. Megfelelő terméket sikerült létrehoznunk, úgyhogy visszatekintve én abszolút sikeresnek látom ezt, és a jövőben is úgy gondolom, hogy ezek a hiteltermékek, amik most a piacra jönnek, ugyanúgy sikeresek lesznek.
 

Általában azt mondhatjuk, hogy a Gazdaság Újjáépítési Hitel Program az NHP-nak a folytatása, vagy ha nem is a folytatása, akkor a következő fázisa. Viszont itt strukturálisan van különbség a két program között? Ugye az NHP-nak nagy részben a válság ellensúlyozásában volt nagy szerepe, ugye itt a megemelt keretösszegek kapcsán, a Gazdaság Újjáépítés viszont a már működő vállalkozásoknak a fejlődés gyorsítására szolgálhat, hogy ha jól sejtem. Vannak itt eltérések?

 
Alapvetően igen, de én nem tennék annyira klasszikus különbséget a kettő között. Én úgy gondolom, hogy amikor a Covid bekövetkezett, akkor nagyon hamar összeszaladt a szakma krémje és nagyon gyorsan tudtak – tudtunk -, reagálni ezekre a helyzetekre. Ezek nagyon jól a kidolgozott hiteltermékek voltak. Visszatekintve abszolút rugalmasan elérhetőek és ezekre tényleg nagy igény volt.
A mostani hiteltermékek kamataiban részben lesznek alacsonyabbak. Árazásában ügyfélre lesznek szabva. Nem egyfajta termék, hanem többfajta terméktípus lesz elérhető a piacon. Ezáltal azok a vállalkozások, – akik egyébként tényleg bajban vannak még mindig -, azok is hozzájutnak forráshoz, vagy akik egyébként fejleszteni akarnak, azok is hozzá fognak jutni különböző forrásokhoz.
Úgy gondolom, hogy többféle termékkel fogunk találkozni a jövőben, ami egyébként pont a gazdaságnak a további fejlődését fogja támogatni – fejtette ki dr. Hannya Nimer.