Skip to main content

A hosszú lejáratú üzleti hitelek népszerű finanszírozási lehetőségek, amelyek jelenthetnek stabilitást és biztosíthatnak forgótőkét amelyre vállalkozása bővítéséhez szüksége lehet.

Az igénylés előtt azonban fontos megérteni, hogy a vállalkozásoknak szóló hiteleknek bizony vannak előnyei és hátrányai is. Létfontosságú továbbá, hogy mérlegelje vállalkozása igényeit, jelenlegi pénzügyi helyzetét és közelgő céljait.

Ebben a blogbejegyzésben igyekszünk mindent leírni, amit a hosszú távú vállalati hitelekről tudni érdemes, így eldöntheti, hogy ez e a megfelelő finanszírozási lehetőség cége számára.

Mire is jók a vállalkozásoknak nyújtott üzleti hitelek?

Ha hitelt vesz fel, ügylet típusától függően biztosít a hitelt folyósító pénzintézet pénzt Önnek. A  hitelösszeget bármilyen, az adott hitel által nyújtott hitel típusokra,  üzleti igényeit figyelembe véve  felhasználhatja, beleértve:

 • Ingatlan beruházás, fejlesztés, felújítás, bővítés
 • Eszköz finanszírozás
 • Bérszámfejtés
 • Adósság-refinanszírozás
 • Marketing költségek

A hitel folyósítását követően Önnek fizetési kötelezettsége van a hitel tőkéjét és kamatát, kezelési költségét  illetően. A kiválasztott hitelkonstrukció függvényében az Ön hitele fix vagy változó kamatozású, mely jelentősen befolyásolhatja a törlesztőrészletet.A hitel futamideje az Ön által választott hiteltermék paramétereinek kell, hogy megfeleljen.

Szeretné tudni, hogy vállalkozása alkalmas-e a hosszú távú finanszírozásra?

Ha igen, kattintson az alábbi linkre, és kérje ingyenes vállalati hitelezési ajánlatát az MGV Zrt.-től:

https://mgv.hu/online-hiteligenyles/

Üzleti hitelek vállalkozásoknak: előnyök és hátrányok

A hitelek a vállalkozásoknak nyújtott összeg által  lehetővé teszik  berendezések, ingatlanok vásárlását, forgóeszközhitelt, készlet finanszírozását vagy akár  létszámbővítést, egyéb beruházást is.

Előnyeik:

 • megvalósítható célok
 • likviditás megtartása
 • kiszámíthatóság
 • rugalmasság

Előfordulhatnak hátrányok is:

 • a hitel futamideje alatt hiteltípustól függően szükséges adatszolgáltatás
 • hitelt folyósító intézménnyel kötelező kapcsolattartás

Érdemes-e hosszú lejáratú vállalkozási hitelt igényelni?

Az Ön számára megfelelő finanszírozás aktuális pénzügyi helyzetétől és szükségleteitől függ.

A Pénzügyi vállalkozások működése és bírálata rugalmasabb, akár új alapítású cégek finanszírozása is lehetséges, nem szükséges több éve működő vállalkozás a hitelkérelem benyújtásához, ezzel könnyebben valósíthatja meg hosszú távú céljait.

A hosszú lejáratú üzleti hitelek lehetőséget biztosítanak akár nagyobb összegű finanszírozásra is. Természetes,  hogy a hitelezők- különösen akik elsősorban cash flow alapján finanszíroznak- előnyben részesítik a több éve működő, ó eredményeket produkáló cégeket.  

A vállalati hitelek igénybevételéhez szükséges benyújtani a finanszírozó által kért nyomtványokat, iratokat, pld:

 • Éves beszámolók és kiegészítő mellékletek
 • Főkönyvi kivonatok
 • Cégre vonatkozó okiratok
 • Pénzügyi terv
 • Üzleti terv

Ebből a célból a hitelezők más pénzügyi dokumentumokat is kérhetnek. Bizonyos esetekben látni akarják a fennálló hitelekre vonatkozó információkat és egyéb mutatókat, amelyek segítenek meghatározni vállalkozása pénzügyi helyzetét.

A bankok és más hitelezők általában a magas hitelképességű vállalkozásokat részesítik előnyben. Hitelképessége azt mutatja, hogy mekkora valószínűséggel fizeti vissza a kölcsönt időben és teljes mértékben. Tekintettel a meghosszabbított finanszírozási feltételekkel járó kockázatokra, az üzleti hitelezők kiemelt figyelmet fordítanak az Ön hitelképességére és üzleti előzményeire.

A bankok és hitelezők részletes terveket is kérnek  arra vonatkozóan, hogy vállalkozása hogyan, milyen célra fekteti be a hitelt. Láthatóvá válnak az elképzelések, tervek, azok megvalósítása A pénzügyi terv segítéségével képet kapnak a cég jövőbeni számait, hitelvisszafizetési képességét illetően.

Egy vállalkozás sikere gyakran az elképzeléseken, a tervezésen és a piaci lehetőségeken múlik.

Ahogy azt írtuk, a legtöbb esetben a hitelezők szeretnék látni a fentieket, és olyan dokumentumokat kérhetnek, mint például:

 • Cash flow előrejelzések
 • Bankkivonatok

A hosszú távú hitelek a vállalkozások számára kötelezettségvállalást jelentenek.

A hosszú lejáratú vállalati hitel hosszú távú szerződést jelent, amely jelentős hatással lesz cége pénzügyeire. A jelenben segít céljai megvalósításában, de elkötelezetté teszi a hitel teljes futamidejére a hitel folyósító intézmény felé.

Biztosítania kell a havi törlesztőrészletek megfizetését. Számolnia kell azzal, hogy ezt vállalkozása bevételéből kell fedeznie.

Ügyeljen arra, hogy minden fontolóra vett kölcsön teljes költségét számolja ki, így biztos lehet benne, hogy vissza tudja fizetni a kölcsönt és megengedheti magának az egyéb üzleti kiadásokat is. 

Minden felvett hitel a  későbbiekben hatással lesz az esetleges  finanszírozási igényekre. Ha most kap üzleti hitelt, a jövőben kevesebb hitel állhat rendelkezésére. 

Mielőtt hitelt vesz fel, mérlegeljen minden lehetséges negatív hatást is. Ha egy recessziós periódus üt be vagy a piaci feltételek megváltoznak, akkor nehéz helyzetben találhatja magát. Ez sok cégtulajdonossal megtörtént a COVID-19 világjárvány idején. Legyen mindig megfontolt és előrelátó.

Mielőtt bármilyen üzleti hitelt vesz fel, fontos, hogy objektíven vizsgálja meg vállalkozása pénzügyi helyzetét.