Hitellel és hiteligényléssel kapcsolatos fogalomtár

Az MGV hitel szótár a legfontosabb és legtöbbet előforduló hitellel kapcsolatos kifejezések gyűjtőhelye. Szótárunkat folyamatosan bővítjük, hogy minden hitel iránt érdeklődő segítségére lehessünk.

Fedezet

A fedezet szót banki értelemben azokra a biztosítékokra használjuk, amelyekre a hitelt nyújtó pénzügyi vállalkozás a kölcsön ellenében jogot képez, és a kölcsönszerződésben kikötött feltételek nem teljesülése esetén érvényesíthet. Ilyen lehet fedezet lehet ingatlan, ingóság, kezesség, életbiztosítás stb.

Finanszírozás

Finanszírozás alatt a különféle befektetések, beruházások megvalósításához szükséges anyagiak rendelkezésre bocsátását értjük.

KHR

Mi az a KHR? Miért baj, ha a negatív KHR listán aktív státusszal szerepelünk?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy adatbázis, amiben minden hitelfelvevő szerződései szerepelnek, minden hitel- és hitel jellegű szerződést nyilvántart.

A negatív KHR lista azoknak a személyeknek az adatait tartalmazza, akiknek a lejárt és meg nem fizetett tartozása van. A listán való passzív státuszú szereplés egy esetleges hitelfelvétel előtt sajnos kizáró tényező.

Refinanszírozás

A Pénzügyi Vállalkozás saját kockázatára nyújtott hiteléhez a forrást (azaz a pénzt) az MFB Zrt. biztosítja a Pénzügyi Vállalkozások részére

Scoring

hitelbírálat (scoring) eljárás lényege egyrészt, hogy megállapítsa, hogy egy kérelmező kaphat-e hitelt, illetve, hogy mekkora hitelkeret állapítható meg, tehát, hogy mennyire hitelképes az illető. A scoring minden kérelmező esetében egyedi értékeket állapít meg. Az eredmény lehet negatív vagy pozitív. Negatív eredmény esetén kevesebb az esélye, hogy  felvehetünk kölcsönt a banktól, míg pozitív státuszban akár még jobb ajánlatot is kaphatunk a hitelintézettől.

Szabad felhasználású hitel

A szabad felhasználású hitel az egyik legkedveltebb kölcsönkonstrukció, ahol a pénzintézet nem szabja meg, hogy az igénylő mire használja fel a meghitelezett összeget. A szabad felhasználású hitel lehet személyi kölcsön és jelzáloghitel is, attól függően, hogy mekkora összegre van szükségünk.

Vállalati hitel

A vállalati hitel, mint ahogy a nevében is benne van vállalkozás, vagyis jogi személy igényelheti.  A vállalkozói hitel lehet folyószámlahitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel vagy projekthitel.

Ezen hitelek bírálata hosszabb és összetettebb folyamat, hiszen egy cég nehezebben vizsgálható a bank számára, mint egy magánszemély.

Kérjen visszahívást kollégánktól!

Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal! Küldje be az adatait, és rövidesen kapcsolatba lépünk Önnel.