Hitellel és hiteligényléssel kapcsolatos fogalomtár

Az MGV hitel szótár a legfontosabb és legtöbbet előforduló hitellel kapcsolatos kifejezések gyűjtőhelye. Szótárunkat folyamatosan bővítjük, hogy minden hitel iránt érdeklődő segítségére lehessünk.

Fedezet

A fedezet szót banki értelemben azokra a biztosítékokra használjuk, amelyekre a hitelt nyújtó pénzügyi vállalkozás a kölcsön ellenében jogot képez, és a kölcsönszerződésben kikötött feltételek nem teljesülése esetén érvényesíthet. Ilyen lehet fedezet lehet ingatlan, ingóság, kezesség, életbiztosítás stb.

Finanszírozás

Finanszírozás alatt a különféle befektetések, beruházások megvalósításához szükséges anyagiak rendelkezésre bocsátását értjük.

KHR

Mi az a KHR? Miért baj, ha a negatív KHR listán aktív státusszal szerepelünk?

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy adatbázis, amiben minden hitelfelvevő szerződései szerepelnek, minden hitel- és hitel jellegű szerződést nyilvántart.

A negatív KHR lista azoknak a személyeknek az adatait tartalmazza, akiknek a lejárt és meg nem fizetett tartozása van. A listán való passzív státuszú szereplés egy esetleges hitelfelvétel előtt sajnos kizáró tényező.

Refinanszírozás

A Pénzügyi Vállalkozás saját kockázatára nyújtott hiteléhez a forrást (azaz a pénzt) az MFB Zrt. biztosítja a Pénzügyi Vállalkozások részére

Scoring

hitelbírálat (scoring) eljárás lényege egyrészt, hogy megállapítsa, hogy egy kérelmező kaphat-e hitelt, illetve, hogy mekkora hitelkeret állapítható meg, tehát, hogy mennyire hitelképes az illető. A scoring minden kérelmező esetében egyedi értékeket állapít meg. Az eredmény lehet negatív vagy pozitív. Negatív eredmény esetén kevesebb az esélye, hogy  felvehetünk kölcsönt a banktól, míg pozitív státuszban akár még jobb ajánlatot is kaphatunk a hitelintézettől.

Szabad felhasználású hitel

A szabad felhasználású hitel az egyik legkedveltebb kölcsönkonstrukció, ahol a pénzintézet nem szabja meg, hogy az igénylő mire használja fel a meghitelezett összeget. A szabad felhasználású hitel lehet személyi kölcsön és jelzáloghitel is, attól függően, hogy mekkora összegre van szükségünk.

Vállalati hitel

A vállalati hitel, mint ahogy a nevében is benne van vállalkozás, vagyis jogi személy igényelheti.  A vállalkozói hitel lehet folyószámlahitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel vagy projekthitel.

Ezen hitelek bírálata hosszabb és összetettebb folyamat, hiszen egy cég nehezebben vizsgálható a bank számára, mint egy magánszemély.

Céghitel

A vállalati hitel, mint ahogy a nevében is benne van vállalkozás, vagyis jogi személy igényelheti.  A vállalkozói hitel lehet folyószámlahitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel vagy projekthitel.

Ezen hitelek bírálata hosszabb és összetettebb folyamat, hiszen egy cég nehezebben vizsgálható a bank számára, mint egy magánszemély.

Céghitel

A céghitel olyan hitel, amelyet vállalkozások vesznek fel üzleti tevékenységük támogatására vagy fejlesztésére. A céghitelek különböző típusokba sorolhatók a célcsoport, a felhasználás módja és a visszafizetési feltételek alapján. Számos előnnyel járnak a vállalkozások számára, és kiemelkedő fontosságúak lehetnek az üzleti tevékenység támogatásában és fejlesztésében.

Céghitel típusok:

Rövid távú forgóeszközhitel

Rövid lejáratú kölcsön, amelyet a vállalkozások működési költségeik fedezésére, például készletvásárlásra vagy rövid távú likviditási problémák kezelésére használnak.

Beruházási hitel

Hosszabb lejáratú hitel, amelyet beruházási projektek finanszírozására, például gépek vagy ingatlanok vásárlására használnak.

Beruházási hitel

Hosszabb lejáratú hitel, amelyet beruházási projektek finanszírozására, például gépek vagy ingatlanok vásárlására használnak.

Kereskedelmi hitel

Azok a vállalkozások, amelyek kereskedelmi tevékenységet folytatnak, gyakran vesznek fel ilyen típusú hitelt a készleteik finanszírozására.

Általános üzleti hitelvonalak

Rugalmas hitelforma, amely lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy időszakosan vegyenek fel pénzt a szükségleteiknek megfelelően.

Projekthitel

Olyan hitel, amelyet specifikus projektek finanszírozására használnak, például egy nagyobb fejlesztés vagy infrastruktúraprojekt esetén.

Céghitel vállalkozásra szabva

A vállalkozások általában az üzleti terveikhez és pénzügyi helyzetükhöz igazítják a hitelüket. A hitelintézetek általában részletes elemzést végeznek a vállalkozásokról, mielőtt hitelt nyújtanának nekik, és az elfogadott hitel összege, kamatlába és visszafizetési feltételei az értékelés eredményeitől függenek.

Fontos, hogy a vállalkozások alaposan tanulmányozzák a hitelajánlatokat, és értékeljék a visszafizetési kötelezettségeiket, mielőtt döntést hoznak. A pénzügyi tervezés és a jól kidolgozott üzleti terv kulcsfontosságúak lehetnek a sikeres hiteligényléshez és a fenntartható üzleti növekedéshez.

Célok és kihívások: Hogyan segít a vállalkozói hitel

A sikeres vállalkozók és vállalkozások mögött mindig ott áll egy meghatározó tényező: a pénzügyi támogatás. Egy vállalkozói hitel felvétele lehetőségek és megoldások széles spektrumát kínálja. Szinte minden szakaszban segítenek, legyen szó a mindennapi üzemelés költségeiről, a merész terjeszkedésről vagy éppen a beruházások finanszírozásáról. A következő sorokban belevetjük magunkat a vállalkozói hitel világába, felfedve, hogyan hogyan játszanak kulcsszerepet a sikert hozó stratégiákban.

A vállalkozói hitelek általában a következő célokra használhatók:

Működési költségek fedezése

Gyakran igénylik a hitelt, hogy fedezzék a mindennapi üzemelésükhöz szükséges költségeiket, például bérek, alapvető szolgáltatások,
raktárköltségek stb.

Bővítés és fejlesztés vállalkozói hitel segítségével

Terjeszkedés szempontjából, új termékek bevezetése vagy új piacokra lépés céljából is igénybe vehetnek hitelt.

Beruházások finanszírozása

Hitelt is felvehetnek az eszközbeszerzéshez, például gépek, járművek vagy ingatlanok vásárlásához.

Készletvásárlás

A finanszírozási formát gyakran használják a készletük finanszírozásához.

Rövid távú pénzügyi nehézségek kezelése vállalkozói hitel igénybevételével

Előfordul, hogy rövid távú likviditási problémáik lehetnek, és egy rövid lejáratú vállalkozói hitel segíthet ezeket áthidalni.

A vállalkozói hitelek alap esetben két fő típusra oszthatók: rövid távú és hosszú távú. A rövid távú hitel általában egy évnél rövidebb időtartamra szól, míg a hosszú távú hitel hosszabb időre, például 5 vagy 10 évig terjedhet.

Fontos, hogy a vállalkozók alaposan megvizsgálják a különböző hitelintézetek által kínált feltételeket, és alaposan átgondolják, hogy milyen típusú hitelre van szükségük, és hogyan tervezik visszafizetni azt, mielőtt döntést hoznak. Ezenkívül ajánlott szakértő tanácsot kérni a pénzügyi tervezés és a vállalkozói pénzügyek területén.

Hitelek vállalkozásoknak a sikerhez

Vállalkozások számára elérhető hitelek számos formában léteznek, és a vállalkozások igényeitől és körülményeitől függően változnak.

Hitelek vállalkozásoknak:

Forgóeszközhitel

Rövid távú hitel, amelyet a vállalkozások működési költségeik fedezésére használnak, például készletvásárlásra vagy számlák kifizetésére. Általában rövid lejáratú és rugalmas. Forgóeszközhitel lehetőséget nyújt a vállalkozásnak a likviditás hatékonyabb kezelésére. Ezen eszközök segítségével a cég könnyebben kezelheti a rövid távú kiadásokat és váratlan helyzeteket, miközben biztosítja a folyamatos működést.

Beruházási hitel

Hosszabb távú hitel, amelyet beruházások finanszírozására használnak, mint például ingatlanvásárlás vagy eszközbeszerzés. A visszafizetési idő hosszabb lehet, és a kamatláb általában fix vagy változó lehet. Beruházási hitel segítségével a vállalkozás könnyebben finanszírozhat nagyobb fejlesztési projekteket, például új gyártóegységek kiépítését vagy modernizálását. Ez hosszú távon hozzájárulhat a termelékenység és hatékonyság növekedéséhez.

Kereskedelmi hitel

Kereskedelmi tevékenységekhez kapcsolódó hitel, amelyet készletvásárlásra vagy szállítói számlák kiegyenlítésére használnak. Gyakran rugalmas visszafizetési feltételekkel rendelkezik.  A megfelelő hitel vállalkozásoknak segíthet a vállalkozásnak új piacokra lépni, termékpalettáját bővíteni vagy éppen új technológiákat bevezetni. Ezáltal a cég versenyképesebbé válhat a piacon, és növelheti piaci részesedését.

Hitelvonalak

Rugalmas hitelforma, ahol a vállalkozás egy meghatározott összegű hitelt kap, amelyet bármikor felvehet, amikor szüksége van rá. Ez lehetővé teszi a vállalkozásoknak a likviditásuk hatékonyabb kezelését.

Mikrohitel

Kisebb összegű hitel, amelyet kisvállalkozások vagy vállalkozók vehetnek fel, általában rövid távra. Mikrohitelek célja a kezdő vállalkozások segítése, különösen olyanoknak, akik nehezen jutnak hozzá hagyományos banki hitelekhez.

Start-up hitel

Olyan hitel, amelyet új vállalkozások vagy start-upok igényelhetnek a kezdeti működési költségeik és a fejlesztési terveik finanszírozására. A start-up hitel segíthet az új vállalkozásoknak a kezdeti nehézségek leküzdésében, lehetővé téve számukra, hogy gyorsabban növekedjenek és fejlődjenek. Ezáltal könnyebben érhetik el a fenntartható üzleti modelljüket.

Export-import hitel

Ha a vállalkozás export-import tevékenységet folytat, ez a hitel segíthet a nemzetközi tranzakciók finanszírozásában.

A hitelintézetektől és pénzügyi intézményektől való hitelfelvétel előtt a vállalkozásoknak fontos kidolgozniuk üzleti tervüket, értékelniük pénzügyi helyzetüket és gondosan megfontolniuk a visszafizetési feltételeket. Szakértő tanácsadás is hasznos lehet a megfelelő hiteltermék kiválasztásában és az üzleti terv optimalizálásában.

Amennyiben bármelyik fent említett hiteltermékkel kapcsolatban kérdése merül fel, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Kérjen visszahívást kollégánktól!

Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal! Küldje be az adatait, és rövidesen kapcsolatba lépünk Önnel.