Az MGV Zrt. forgóeszköz-hitele olyan Forint alapú, kedvezményes kamatozású hitel , amellyel az alkalmas Mikro-és Kisvállalkozások a készlet-beszerzési céljaikat tudják megvalósítani, minimum 10% önerővel.

A forgóeszköz-hitel nem szabad felhasználású, hanem célhoz kötött. Követelésvásárlásra a forgóeszköz-hitel nem fordítható, csak készletek vásárlására. Készletnek az az áru minősül, amit egy vállalkozás eleve kereskedelmi szándékkal, továbbértékesítési céllal vásárol meg, vagy olyan alapanyag illetve alkatrész minősülhet még készletnek, amit eladandó termékekbe beépít, azok előállításához felhasznál az adott vállalkozás. A készleteket a könyvelési folyamat során a 2-es számlaosztályba szokás könyvelni. Kereskedő, illetve gyártó Ügyfelek mellett ingatlan-befektetők is kaphatnak az MGV Zrt.-től forgóeszköz-hitelt (feltéve, hogy az ingatlant továbbértékesítési céllal, készletre veszik).

Válalati hiteleink

Kérjen visszahívást kollégánktól!

  Forgóeszköz hitel részletei

  Igényelhető hitelösszeg

  Készlet-finanszírozásra összesen maximum 50.000.000,- Ft értékben kaphat egy Ügyfél forgóeszköz-hitelt az MGV Zrt.-től; viszont ha ingatlan-vásárlási célra kér forgóeszköz-hitel(eke)t, annak a maximuma már 100.000.000,– Ft.

  Tőketörlesztési mód

  Lineáris. Ez azt jelenti, hogy mindig ugyanakkora, fix összeggel csökken a tőketartozás.

  Készletszint-fenntartás

  Az MGV Zrt. forgóeszköz-hitelének a célja, hogy az azt igénybe vevő vállalkozások hosszabb távon tudják forgatni a pénzt. Az MGV Zrt. ezért negyedévente ellenőrizni fogja – számviteli dokumentumokból – , hogy a vállalkozás fenntartson egy bizonyos értékben egy átlagos minimális készletszintet (ami nagyjából megegyezik az MGV Zrt. által megfinanszírozott beszerzés értékével). Ezt az ellenőrzést az MGV Zrt. egy “korrigált nettó forgótőke” nevű számítással fogja elvégezni, ami egy egyszerű képlet. Az MGV Zrt. még a hitel felvételét megelőzően pontosan tájékoztatja az Ügyfeleket (és a könyvelőiket is) ennek a korrigált nettó forgótőkének a számítási módjáról.

  Ingatlanvásárlási célú forgóeszköz-hitel esetében

  Ingatlanvásárlási célú forgóeszköz-hitel esetében a “készletszint-fenntartás” másképpen működik: az értékesítésre vásárolt ingatlanok eladását követő maximum 6 hónapon belül kell vásárolni egy másik ingatlant, hasonló értékben, vagy vissza kell fizetni a hitelt egy összegben. Viszont ha a forgóeszköz-hitelből vett célingatlant eladja a vállalkozás, attól még a fedezettséget az MGV Zrt. felé folyamatosan fenn kell tartania! Az ingatlanvásárlási célú forgóeszköz-hitel ezért általában úgy tud működni, hogy a célingatlan mellett eleve kiegészítő fedezetek bevonásával kalkulál az Ügyfél (akár be sem vonja a célingatlant, és anélkül nyújt teljes fedezettséget a hitel mögé!), vagy az MGV Zrt. munkatársaival egyeztet egy olyan konstrukciót, amely alapján átmenetileg készpénz-óvadékkal pótolja a fedezeti körből kikerülő ingatlant addig, amíg az új ingatlan-tranzakció le nem zárul.

  Az ingatlanvásárlási célú forgóeszköz-hitelnek van egy “éven belüli lejáratú” változata is, amelynél a hitelt 1 éven belül vissza kell fizetni.

  A forgóeszköz-hitel nem rulírozó, azaz nem hitelkeretként működik: a már visszafizetett tőkét az adott hitelügyleten belül nem lehet újra lehívni. Viszont arra már van lehetőség, hogy az Ügyfél ismételten kaphasson forgóeszköz-hitelt.

  A hitel kamata

  Mindig az MGV Zrt. Hirdetménye szerinti aktuális kamat. Az Ügyfél által fizetendő éves teher összetétele:

  Referenciakamat (BUBOR) (jelenleg 0,18%)

  + Kamatfelár

  + Kezelési költség (1,50%).

  A “Kamatfelár” két részből tevődik össze: MFB Zrt. kamatfelár + MGV Zrt. kamatfelár. (Az MGV Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank által magyar kisvállalkozások, KKV-k finanszírozására kiválasztott pénzintézet. A forrásunkat, amiből hiteleket nyújtunk, az MFB-től kapjuk.) Az MFB-s kamatfelár jelenleg 1,58%, az MGV-s kamatfelár pedig maximum 4,00% lehet.

  A hitel változó kamatozású, de az MGV Zrt. által felszámított kamatfelár a futamidő alatt nem változhat, és a kezelési költség sem. Ami változhat: a BUBOR, és az MFB-s kamatfelár. Az MFB-s kamatfelár esetében van mód arra, hogy rögzíteni lehessen azt is a teljes futamidőre (jelenleg 2,30%-on).

  A hitel futamideje

  Minimum 12 hónap, és maximum 72 hónap (6 év), ami a türelmi időt beleértve sem lehet ennél hosszabb.

  A hitel türelmi ideje

  Maximum 12 hónap. Ezalatt az idő alatt csak kamatot és kezelési költséget kell fizetni.

  A forgóeszköz-hitelhez elvárt önerő mértéke

  Minimum a beszerzés értékének a 10%-a, de mivel visszaigényelhető ÁFÁra nem használható fel a hitel, ezért a beszerzés ÁFA-tartalmát is önerőből kell finanszíroznia az Ügyfélnek.

  (A hitel-nyújtáshoz kapcsolódó önerő-elvárás nem összekeverendő a fedezettségi követelményekkel. A 10% önerő azt jelenti, hogy legalább ennyit saját pénzből is fordítania kell az Ügyfélnek arra a célra, amire a hitelt is kéri, de nem jelenti azt, hogy 90%-os finanszírozást kaphat a fedezetek összértékéhez képest. Az ingatlanok piaci értékének jellemzően kb. 50-70%-a az adható hitelösszeg, a fedezetek forgalomképességétől függően.)

  A hitel biztosítékai

  Az MGV Zrt. a hitelkérelmi dokumentáció teljeskörű benyújtását követően, a hitelbírálat során állapítja meg az adott ügylet mögé elvárt konkrét biztosítéki rendszert, de az MGV Zrt. munkatársai az ügylet benyújtását megelőzően, már az első ügyfélkapcsolat felvételekor, egy gyors előminősítés keretében (akár egy-két napon belül!) tájékoztatni tudják az Ügyfeleket arról, hogy az Ügyfél által felvázolt hiteligény mögé várhatóan milyen biztosítékokat fogunk kérni.

  Minden esetben szükséges

  (tehermentes) ingatlanfedezet, magánszemély kezességvállalása (többnyire a vállalkozás tulajdonosaitól), és minimális (a hitelösszeg néhány százalékának megfelelő) óvadéki összeg.

  Az MGV Zrt. akár az ingatlanok piaci értékének 50-70%-át is folyósítani tudja a hitelfelvevőknek, de ez nyilván függ az adott ingatlanfedezet(ek) forgalomképességétől is. Egy jó állapotú budapesti lakóingatlanra nagyobb hitelt lehet kapni, mint egy külterületi, 20 éve használaton kívüli ipari ingatlanra. Ha a vételár és a becsült piaci érték különbözik (ingatlan-adásvételnél), az adható hitelösszeg számításának alapja a kettő közül az alacsonyabbik érték.

  Kérjen visszahívást kollégánktól!

  Lépjen kapcsolatba kollégáinkkal! Küldje be az adatait, és rövidesen kapcsolatba lépünk Önnel.

  Dokumentumok

  II. Vállalati hitelezés hirdetmények

  Hatályos vállalati hitel Hirdetmény (2020.05.01.-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2019.12.01.-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2019.07.15-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2019.07.01-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2019.05.15-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2019.02.21-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2019.01.01-től)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény (2018.06.15-től)

  III. Vállalati hitelezés hirdetmények

  Hatályos vállalati hitel Hirdetmény már nem értékesített hiteltermékhez (ÚSzH – Új Széchenyi Hitelprogram) (2019.07.15.)
  Hatályos vállalati hitel Hirdetmény már nem értékesített hiteltermékhez (ÚSzH – Új Széchenyi Hitelprogram) (2019.07.15.)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény már nem értékesített hiteltermékhez (ÚSzH – Új Széchenyi Hitelprogram) (2019.04.01.)
  Korábbi vállalati hitel Hirdetmény már nem értékesített hiteltermékhez (ÚSzH – Új Széchenyi Hitelprogram) (2019.01.01.)