Skip to main content

Legyen szó új vállalkozás indításától  vagy egy meglévő vállalkozásról, a cash flow fenntartása,  a források biztosítása  kritikus fontosságú. A vállalkozói hitel felvétele nem rossz döntés. Bármi is legyen a célja, bőven találunk a piacon hiteleket egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások és kisvállalkozások számára egyaránt. 

Hiányos üzleti terv

Egy jó üzleti terv az egyik legfontosabb eszköz a hitelezővel történő esetleges fölösleges körök megelőzéséhez  mindazon ambiciózus vállalkozók számára, akik úgy döntöttek, hogy hitelfelvételhez folyamodnak. A vállalkozók gyakran túlságosan gyorsan dolgoznak ki olyan vállalati stratégiákat, amelyek nem felelnek meg teljesen a céljaiknak és ez az üzleti tervben is kiütközik.

Egy szilárd üzleti terv bemutatja a céget, a kölcsön felhasználásának pénzügyi tervezését, és azt, hogy hogyan kívánja visszafizetni a hitelt a hitelezőjének. Az olyan elemeknek, mint a haszonkulcsok, a lehetséges fogyasztók és bizonyos paraméterek szerepelniük kell a tervben, beleértve az ágazatra vonatkozó információkat is.

Az elutasítás oka lehet még, ha hiányos a kitöltés vagy valaki nem valós adatokat ad meg, továbbá az általa megjelölt hitelcél nem felel meg.

Rossz hiteltörténet vállalkozói hitel felvétele előtt

A cég és cégvezetők hitel története szintén kulcsfontosságú szempont a hitelkérelem során. Ha tartozásai, egyéb hitelei vannak az szintén a kérelmének elutasításához vezethet. Önmagában nem jelent elutasítást az, hogy a cég hitelt vett fel. Megmutatja a fizetési szokásait; sőt  pozitív, amennyiben a Pénzintézet látja, hogy azt rendesen, késedelem nélkül fizeti, vagy az esetleges késedelmet rövid időn belül  rendezi. A nagyobb problémát a hagyományos banki scoring rendszerekben történő ellenőrzés jelenti, ahol a hátralékos, 90 napot meghaladó tartozások, elmaradások sok esetben a hitel felvételétől való kizárást jelentik. 

Rosszul kitöltött hitelkérelmi dokumentáció

Megakaszthatja és lassíthatja a hitelkérelmi folyamatot, ha az igénylő nem megfelelően töltötte ki a kérelmet, vagy nem adta meg az összes lényeges adatot. A hibásan kitöltött hitelkérelem javítható és javítandó is. 

Nem megfelelően alátámasztott pénzügyi háttér

A pénzforgalom az egyik első dolog, amelyet figyelembe kell venni, amikor mérlegelni kell, hogy egy vállalkozási kölcsönt jóvá kell-e adni. A hitelező tudni szeretné, hogy nem csak az üzleti kiadásainak fedezetéhez elegendő a pénzforgalom, hanem az adósság és a törlesztések finanszírozására is. Ha gyakran szenved a pénzmozgások elapadásától vagy a szezonális visszaeséstől, ez figyelmeztető jelzés lehet. Sok vállalkozás helytelen pénzforgalmi kimutatása kritikus okká válhat az üzleti hitelek elutasítására. 

Ha cégének több kiadása van, mint bevétele, ez mindenképp figyelmeztető jelzés. 

A hitelezők figyelmeztető jelnek tekintik az egyéb pénzforgalmi hiányosságokat és a különféle fizetési problémákat, amelyeket a kölcsön nem tud orvosolni. Ha a hitelezők úgy látják, hogy a mindennapi műveletekhez sincs elegendő forrása, az arra utal, hogy nem tudja visszafizetni a kölcsönt sem.

Használja a népszerű számviteli szoftvereket, hogy gyorsan készítsen készpénzforgalmi jelentéseket és előrejelzéseket, majd rendszeres időszakonként kövesse nyomon pénzforgalmát. Ezt követően problémamentesen veheti igénybe az üzleti hiteleket.

Biztosíték hiánya

A bankok és más hitelezők a legtöbb esetben fedezetet, biztosítékot kérnek a hitelek mögé. Ha nem rendelkezik elegendő fedezettel vagy megfelelő biztosítékkal, előfordulhat, hogy üzleti hitelkérelmét elutasítják. Ha ez a helyzet, keressen alternatív finanszírozási forrásokat, például fedezetlen hitelt.

Induló vállalkozás

Induló vállalkozás nem rendelkezik elegendő működési idővel ahhoz, hogy jogosult legyen vállalkozói hitelre. A kereskedelmi bankok többsége jellemzően 1, de inkább 2 lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozásokat finanszíroznak. Ilyen esetben célszerű induló vállalkozásoknak szóló hitelfelvételi lehetőségeket keresni. Erre megoldás a Pénzügyi vállalkozás.

Kockázatos iparágak vállalkozói hitel felvétele esetén

A hagyományos hitelezők bizonyos ágazatokat (például) „kockázatosnak” tekinthetnek. Kiváló példa erre a vendéglátóipar, mert esetükben, bizonyos körülmények között (lsd. covid) jelentős lehet  a bedőlési arány. Nehézségekkel, elutasítással  szembesülhet  cége ai hiteligényléskor, ha meghatározott iparágakban tevékenykedik. Ha hitelkérelmét emiatt elutasítják, keresse az Ön iparágára szakosodott hitelezőket.

Cégtulajdonosokkal kapcsolatos bűnügyi történelem

Kulcsfontosságú tudnia, hogy múltbeli tettei jelentős szerepet fognak játszani a hiteligénylés során.. Ha valakinek bűnözői háttere van, a hitelezők visszautasíthatják az az ügyletet. Következésképpen a kérelmezőnek fel kell fednie büntetett előéletét olyan valós indokokkal, amelyek felülvizsgálathoz vezethetnek, vagy más magánszemélytől kell üzleti kölcsönt kérnie. Egy vállalkozás tulajdonosa elleni súlyos büntetőeljárás egyenesen hitelmegtagadási okokhoz vezet.

Kifizetetlen tartozás

A hitelezők a bevétel mellett a vállalkozás havi tartozását is figyelembe veszik az üzleti hitel igénylésekor. Előfordulhat, hogy nem kaphat hitelt, ha úgy tűnik, hogy nem engedheti meg magának a további havi törlesztést.

A hitelező figyelembe veheti cége teljes hitelfelhasználási arányát is, például azt, hogy mennyi adóssága van ahhoz a százalékhoz képest, amelyet valószínűleg hitelkártyákon vagy hitelkereteken keresztül érhet el.

Ha vállalkozói hitel felvétele előtt áll, akkor keresse szakértőinket bizalommal.