Skip to main content

Amennyiben 2022-ben szeretne vállalkozói hitel felvételével finanszírozást szerezni vállalkozása elindításához vagy bővítéséhez; a cash flow javításához vagy a forgótőke növeléséhez, akkor segítünk eligazodni.

Vállalkozói hitel 2022 

Kihívást jelent vállalkozása finanszírozása? A hitelfelvételi folyamat nem olyan nehéz, mint gondolná!

Ha ismeri a finanszírozás megszerzéséhez szükséges lépéseket az igénylés előtt, csökkentheti a hibázás lehetőségét, és növelheti a jóváhagyás esélyét.

 1. lépés: Döntse el, mekkora hitelre van szüksége.
 2. lépés: Határozza meg, miért akar hitelt, és melyik típus a megfelelő az Ön számára.
 3. lépés: Állapítsa meg, hogy jogosult lesz-e üzleti hitelre.
 4. lépés: Nézze meg, mennyit engedhet meg magának a hitel törlesztésére havonta.
 5. lépés: Határozza meg, hogyan tud fedezetet biztosítani.
 6. lépés: Hasonlítsa össze a lehetséges hitelezőket, és válassza ki a megfelelőt.
 7. lépés: Szerezze be a szükséges dokumentumokat.
 8. lépés: Jelentkezzen vállalkozói hitelfelvételre.

1. lépés: Döntse el, mekkora vállalkozói hitelre van szüksége

Nyilvánvalónak tűnhet, de ez az első lépés, amelyet gyakran kihagynak.

Csak akkor kezdheti meg a hitelfelvételi folyamatot, ha tisztában van azzal, hogy mennyi pénzre van szüksége, és mekkora hitelösszeget kell igényelnie.

Egyes vállalkozók alulkalkulálnak, azt gondolva, hogy egy kisebb összegre nagyobb valószínűséggel kapnak jóváhagyást. Mások túlságosan nagy összeget szeretnének, ami miatt valószínűleg elutasítják a hitelkérelmüket. A valóság az, hogy pontosan meg kell határozni, hogy mennyi pénzre van szüksége  üzleti szükségletei alapján, és egy reális tervet kell készítenie annak felhasználására vonatkozóan.

Ha nem tudja, hogyan kell kiszámítani pénzügyi szükségleteit, kérjen segítséget könyvelőjétől, pénzügyi tanácsadójától vagy akár a hitelt nyújtó pénzügyi vállalkozás szakembereitől.

2. lépés: Határozza meg, miért akar hitelt, és melyik típus a megfelelő az Ön számára

Miután felmerült az igény a fejlődésre, meghatározta a hitelfelvétel okait és feltárta az abban rejlő lehetőségeket,  a következő lépés, hogy meghatározza, mekkora összegre van szüksége.. Ez egy nagyobb volumenű , hosszú távú project  vagy egy gyors, rövid távú igény a vállalkozás részéről? Ha tisztában van azzal, hogy miért van szüksége hitelre, kiválaszthatja az Ön és vállalkozása számára legmegfelelőbb finanszírozási lehetőséget. 

Íme a legnépszerűbb vállalkozói hitel lehetőségek 2022-ben:

Széchenyi Mikrohitel GO! vállalkozói hitel 2022

Rendkívül kedvező finanszírozási forma, alacsony nettó kamat: fix 0,5%/év jellemzi és széleskörűen felhasználható. A Széchenyi Mikrohitel Konstrukció célja a gazdaság újraindítása és élénkítése, valamint a hazai mikrovállalkozások versenyképességének növelése, beruházási célú finanszírozási igényeik elősegítése. A hitel széleskörűen felhasználható beruházások megvalósítására, valamint korábbi beruházási hitel, illetve lízing kiváltására. 

 

MFB Gazdaság Újjáépítési Hitel Program

Széles körű felhasználási lehetőséget biztosító finanszírozási forma, rugalmas törlesztés és balloon típusú végtörlesztési opcióval ellátva., viszonylag  alacsony saját erő alapvető elvárással.. A Gazdaság Újjáépítési Hitel Program lényege azon mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, amelyek finanszírozási igényét a kereskedelmi hitelintézetek valamely oknál fogva (pl. magasabb kockázati profil, alacsonyabb igényelt hitelösszeg) nem tudják kielégíteni, s ennek eredményeként egyáltalán nem- vagy csak lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel juthatnak hozzá a versenyképességük fenntartását-, folyamatos fejlődésük biztosítását szolgáló, illetve beruházásaikat finanszírozó külső forrásokhoz. A Program keretében a fentieken túl működési költségek és munkabérköltségek is finanszírozhatók.

 

EXIM Beruházási Hitel

 

A hitelprogram az export értékláncban résztvevő – vagy a jövőben ezt tervező –, Magyarország területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező kis- és középvállalkozások számára nyújt forint, illetve euró alapú beruházási kölcsönt fejlesztési terveik megvalósításához, elősegítve növekedésüket, nemzetközi versenyképességüket. A kölcsön új vagy már meglévő termelő vagy szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó, saját célra megvalósítandó ingatlan, gép, berendezés vagy felszerelés vásárlására, valamint fejlesztésre, immateriális javak beszerzésére használható.

 

EXIM Forgóeszköz Hitel

A hitel az export értékláncban résztvevő – vagy a jövőben ezt tervező –, Magyarország területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro- és kisvállalkozások számára nyújt forint, illetve euró alapú beruházási kölcsönt fejlesztési terveik megvalósításához, elősegítve növekedésüket, nemzetközi versenyképességüket. elhasználható: kölcsön készlet- és vevőkövetelés állomány, egyéb működési költségek, illetve likviditás finanszírozására.

3. lépés: Állapítsa meg, hogy jogosult lesz-e vállalkozói hitel 2022 felvételére

Válaszoljon ezekre a kérdésekre a kisvállalkozások finanszírozására való jogosultságának meghatározásához:

Mióta működik a cége?

A pénzügyi vállalkozások és bankok által kínált legtöbb vállalkozási hitelhez legalább 1-2 lezárt üzleti  év  a feltétel, persze vannak kifejezetten induló vállalkozások számára nyújtott konstrukciók is. Minél hosszabb ideje működik a vállalkozás, annál valószínűbb, hogy kedvező feltételekkel kap kölcsönt.

Elég pénzt termel a vállalkozása?

Sok hitelező felé bevétel- eredmény és szabad cash flow  felmutatására van szüksége ahhoz, hogy a  vállalkozás jogosult legyen hitelre. Ha bevételi szintje nem elég magas ahhoz, hogy jóváhagyást kapjon a hagyományos finanszírozáshoz, nézzen utána a rövid lejáratú üzleti kölcsönöknek, államilag támogatott mikrohiteleknek, s éreklődönk a Pénzügyi Intézményeknél.

Miután megválaszolta ezeket a kérdéseket, meg kell tudnia, hogy megéri-e vállalkozói hitelt igényelnie.

4. lépés: Nézze meg, mennyit engedhet meg magának a hitel törlesztésére havonta

Gondosan tekintse át vállalkozása pénzügyeit. Fordítson különös figyelmet leendő pénzforgalmára, tervezzen előre. Nézze meg, mennyi „extra” pénzt kell fizetnie egy kölcsönért. Legyen konzervatív! Ne felejtse el, hogy gazdasági vagy üzleti visszaesés bármikor bekövetkezhet.

Ökölszabály: Ahhoz, hogy minden hónapban kényelmesen törleszthesse hitelét, a teljes üzleti bevételének legalább 1,25-szörösének kell lennie az összes kiadásának, beleértve a hiteltörlesztést is. Bármi, ami ennél kevesebb, komolyan veszélyeztetheti vállalkozását.

A Széchenyi Mikrohitel GO, de bármelyik  hitel kalkulátora  segít a havi hiteltörlesztések kiszámításában.

Ne feledje: A kölcsön elfogadása előtt ellenőrizze a törlesztés gyakoriságát és ütemezését. 

5. lépés: Határozza meg, milyen  fedezetet tud biztosítani

A fedezetet igénylő hitelek megkövetelik, hogy a vállalkozása tulajdonában lévő értéktárgyat, például ingatlant vagy ingóságot  nyújtson  a kölcsön biztosítékaként. A hitelezői erre igényt nyújthatnak be, ha nem fizeti vissza a kölcsönt. Mielőtt biztosítékot nyújt egy hitelhez, gondolja át,legyen körültekintő és hozzon felelősségteljes döntést.

Az üzleti biztosítékok mellett egyes hitelezők személyi kezességet  is kérhetnek, még fedezetlen hitelek esetén is. Ha ezt elfogadja, Ön vállal kezességet , ha vállalkozása a hitel tekintetében nem teljesíti az általa vállalt kötelezettséget. Ez a hitelben részt vevő személyek magántulajdonát is érintheti.

 1. lépés: Hasonlítsa össze a hitelezőket és válassza ki a megfelelőt

A kisvállalkozói hitelt nyújtó intézeteknek két fő típusa van:

 • Bankok és hagyományos Pénzintézetek
 • Pénzügyi vállalkozások

Bankok és hagyományos pénzintézetek

Általában a  hagyományos hitelezőtől kérünk finanszírozást  ha:

 • Két éve vagy régebb óta működik a vállalkozása
 • Nem kell gyorsan pénz
 • Hosszú lejáratú kölcsönöket, speciális célú kölcsönöket, hitelkeretet kívánunk igénybe venni.

A bankok és a hagyományos hitelezők általában alacsonyabb  kamatokat kínálnak, de sokkal nehezebb bankon keresztül jóváhagyást kapni kisvállalkozási hitelhez, mint egy online hitelezőnél vagy Pénzügyi vállalkozásnál. Általában magasabbak a hitelképességi követelményeik és a  hiteligénylés átfutási ideje  is tovább tart. Ha bejáratott vállalkozása van, és hosszú távú, nagyobb léptékű finanszírozási igénye van, egy bank jó választás lehet. Ha nem, akkor okos lehet más alternatívákat keresni finanszírozási igényeire.

Pénzügyi vállalkozások

Szolgáltatásaik palettája  jellemzően kisebb, mint a kereskedelmi bankoké, éppen ezért  egy-egy hitelkonstrukció  kifejezett szakértői tudnak lenni. A szűkebb termékkör kisebb célcsoportra koncentrál, így az igényeket sokkal pontosabban és személyre szabva tudják kiszolgálni.

A kisebb és kevésbé összetett szervezetnek és folyamatoknak köszönhetően, céges hitelfelvétel esetén a hitelkérelem feldolgozása jóval gyorsabb, rugalmasabb  tud lenni, mint egy  kereskedelmi banknál. 

Ha vállalkozói vagy céges hitelfelvételről van szó, akkor kifejezetten érdemes őket is számba venni még akkor is, ha már túl vagyunk egy sikertelen hitelkérelmi folyamaton bármely kereskedelmi banknál.

Tipp: Nézze meg az online értékeléseket és véleményeket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szolgáltató, amellyel üzletelni szeretne, kiváló, jó hírű és jó szolgáltatást nyújt.

7. lépés: Szerezze be a szükséges dokumentumokat

Mielőtt vállalkozói hitel 2022 igénylésére adja a fejét, győződjön meg arról, hogy rendelkezik minden szükséges dokumentummal. Ha kéznél vannak, sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik a hiteligénylés folyamata.

A hitelezőtől függően be kell nyújtania a következő dokumentumok egy részét vagy mindegyikét ( a teljesség igénye nélkül):

 • Üzleti és személyi adóbevallás
 • Üzleti és személyes bankszámlakivonatok
 • Üzleti pénzügyi kimutatások
 • Üzleti jogi dokumentumok, például alapító okirat, kereskedelmi lízing, franchise-szerződés, szerződések
 • Aktuális üzleti terv

8. lépés: Jelentkezzen vállalkozói hitel igénylésére

Most, hogy sikerült kiválasztania , melyik hiteltípus és mely hitelező a megfelelő az Ön számára, ideje továbblépni. Az Ön által kiválasztott Bank vagy Pénzintézet elvárásainak megfelelően állítsa össze a hitelkérelmet és nyújtsa be azt.

Ha pedig kérdése támad a hitelfelvétellel kapcsolatban, tegye fel kérdéseit pénzügyi szakembereinknek.